programerka

Milana Šubara

Milana je programerka specijalizovana u oblasti web programiranja, pa je tako radila na kreiranju brojnih sajtova, portala i komplikovani softverskih rješenja koja su ispratila potrebe korisnika i kreatora sadržaja.

Kreatorka sadržaja

Milica Matović

Milica već tri godine radi kao kreatorka sadržaja i bavi se digitalnim marketingom. Na ovoj poziciji sticala je iskustvo u oblasti kreiranja sadržaja za društvene mreže, korporativne blogove i medije.

Izrada WordPress blog sajta

Besplatan kurs

Oduvijek ste hteli da pokrenete svoj blog, da pišete o putovanjima, životnim navikama ili samo delite iskustva sa korisnicima na određenu temu? Na kraju, ukoliko imate svoj biznis, blog je uvijek dobra ideja da zainteresujete korisnike kroz zanimljivi sadržaj za svoj proizvod ili uslugu. U okviru ovog kursa saznajte kako možete samostalno i potpuno besplatno kreirati svoj blog sajt uz pomoć WordPress platforme.

Ovaj kurs snimljen je u saradnji sa kompanijom doMEn, registrom crnogorskog nacionalnog domena .ME.


Lekcije

 • 1

  Uvod

  • Uvod u kurs

 • 2

  Izrada WordPress blog sajta

  • Izrada WordPress blog sajta

FAQ

 • Šta je WordPress?

  WordPress je popularan sistem za upravljanje sadržajem (CMS) koji možete da koristite za izradu vaše veb stranice na sopstvenom hosting planu. WordPress omogućava kreiranje bloga, landing stranice, onlajn prodavnice, foruma ili druge veb stranice koja može zadovoljiti različite potrebe korisnika.

 • Da li je WordPress besplatan?

  WordPress je besplatan veb softver otvorenog koda, ali da biste ga koristili, moraćete da imate veb hosting servis.

 • Da li je WordPress samo za blogove?

  Nije. Iako je inicijalno kreiran za blogove, WordPress je sada napravljen da vam pomogne da napravite bilo koju vrstu veb sajta.

 • Da li treba da znam kako da kodiram da bih koristio/la WordPress?

  Kao što smo već rekli u kursu – za korištenje WordPress platforme nije potrebno programersko predznanje.

 • Da li je WordPress dostupan na srpskom jeziku?

  Jeste. WordPress je trenutno dostupan na 169 svetskih jezika.

 • Koja je razlika između WordPress dodataka (plug in-ova) i tema?

  U većini slučajeva, razlika između WordPress dodataka i tema je prilično jasna. Teme menjaju izgled i vizuelni stil vašeg veb sajta, dok dodaci dodaju različite vrste funkcionalnosti. Najbolje je odabrati temu na osnovu toga kako želite da vaš veb sajt izgleda, a zatim po potrebi dodati funkcije preko dodataka (plug in-ova).

 • Kako odabrati temu za moj WordPress sajt?

  Teme kontrolišu izgled vašeg WordPress sajta. Postoje hiljade besplatnih i plaćenih WordPress tema dostupnih za svaku vrstu veb sajta. Prvo ćete morati da odlučite da li želite da koristite besplatnu ili premium temu. Premium WordPress teme dolaze sa podrškom i garantovanim ažuriranjima. To ne znači da su besplatne WordPress teme lošeg kvaliteta. U stvari, besplatne WordPress teme koje su dostupne u WordPress.org direktorijumu tema prolaze kroz veoma rigorozan proces pregleda. Takođe ćete morati da uzmete u obzir svoju publiku, teme vašeg veb sajta…

 • Koje WordPress dodatke (plug in-ove) treba da instaliram na veb sajtu?

  Trenutno se može pronaći oko 60.000 dodataka (plug in-ova). Nisu svi osnovni i, verovatno, vama potrebni. Neki od naših sugestija su: WPML – ukoliko imate višejezični sajt ovaj dodatak vam pruža da uz izutenu lakoću da prevedete sadržaj sajta. WP Forms - Svakom veb sajtu je potreban obrazac za kontakt jer svojim posetiocima olakšava da stupe u kontakt sa vama. All in One SEO - SEO vam pomaže da privučete više posetilaca sa pretraživača na Vaš veb sajt. Iako je WordPress optimizovan za SEO, postoji još mnogo toga što možete da uradite da povećate organski saobraćaj na svom veb sajtu koristeći najbolje SEO prakse. Sucuri - Bezbednost bi trebalo da bude glavni prioritet za sve vlasnike onlajn preduzeća. Sucuri nudi WordPress bezbednosni dodatak i firewall za veb aplikacije koji je verovatno jedna od najboljih zaštita koju možete da dobijete za Vaš veb sajt.

 • Šta je SEO?

  SEO (Search Engine Optimization) je proces u kome obezbeđujete da se veb sajt ili dio sadržaja sajta bolje rangiraju na Google-u. Zapamtite, prvih 5 rezultata pri pretraživanju neke ključne riječi posetioci najviše kliknu.