CEO i Co-founder ECD.rs

Aleksandar Matanović

Nakon upoznavanja sa kriptovalutama, brzo shvata potencijal ovog fenomena i 2012. osniva onlajn servis za otkup i prodaju bitkoina: www.ecd.rs. Servis danas u svom sastavu ima i 10 automata za kupovinu i prodaju kriptovaluta, kao i aplikaciju za prihvatanje plaćanja u bitkoinima za trgovce. Završio je Elektrotehnički fakultet u Beogradu, a 2016. i master studije iz oblasti digitalnih valuta, prve tog tipa u svetu, na Univerzitetu Nikozija na Kipru. Duboko veruje da je blokčejn revoluciju nemoguće zaustaviti i trudi se da bude što aktivniji učesnik te revolucije, pre svega kroz širenje svesti i izgradnju lokalne infrastrukture za korišćenje kriptovaluta.

Osnove kriptovaluta i blokčejn tehnologije

Cena kursa iznosi: 180‎€

Kurs “Osnove kriptovaluta i blokčejn tehnologije” će vam pojasniti terminološke pojmove kao i principe po kom deluju, što je polazna osnova da biste razumeli tržište kriptovaluta. Kroz šest lekcija potrdili smo se da vas na praktičan način uvedemo u svet kriptovaluta! Kroz ovaj kurs naučićete kako i zašto je bitkoin nastao i koje bitne kriptovalute su kasnije kreirane po uzoru na njega. Saznaćete sličnosti i razlike različitih kriptovaluta, šta je rudarenje, a šta su altkoini, a šta digitalni novčanici! Dalje vas vodimo kroz najlakše i najbezbednije načine kupovine i čuvanja kriptovalute i otkrivamo još mnogo drugih informacija za koje vam nije potrebno nikakvo predznanje već samo spremnost za njihovo razumevanje. Naš predavač vam otkriva pravila po kojim kriptovalute koje nastaju u procesu rudarenja i predstavlja najpoznatiji digitalni novčić bitcoin! Poznavanje kriptovaluta više nije rezervisano samo za pojedince, već polako postaje stvar opšte kulture, zato nam se pridružite na putu blokčejn tehnologije!


Lekcije

 • 1

  Evolucija novca

  • Lekcija pravi evolucioni pregled sredstava razmene počev od trampe preko metalnih kovanica i papirnog novca sve do postanka nacionalnih valuta do sredstva razmene koje koristi kriptografiju za sigurnost transakcija i kontrolisanje stvaranja dodatnih jedin

 • 2

  Uvod u blokčein

  • Lekcija govori o registru svih transakcija koje su se ikad desile u bitkoinovom sistemu odnosno blokčejnu. Svaki sistem u kojem se vrše neka plaćanja vodi evidenciju o tim transakcijama i čuva ih kao neku bazu podataka, a kod blokčeina velika inovacija

 • 3

  Rudarenje

  • Lekcija opisuje pojam koji se odnosi na proces vođenja evidencije, koji se vrši uz pomoć procesorske snage računara dakle bavi procesom dodavanja transakcionih zapisa na bitkoinov javni registar pod nazivom blokčein;

 • 4

  Altkoini

  • Lekcija opisuje kategoriju kriptovaluta koje su alternativa bitkoinu kao što su fork,bitkoin keš, itrijum, lajtkoin, zkeš i mnogi drugi;

 • 5

  Novčanici

  • Lekcija pruža uvid u pojam korisničkog novčanika koji se može nalaziti na računaru, mobilnom uređaju ili internetu, a na svom kom korisnik vidi samo količinu bitkoina i rezultate transakcije;

 • 6

  Berze

  • Lekcija predstavlja osvrt na specijalizovane platforme na kojima se trguje kriptovalutama, odnosno na kojima je moguće menjati različite kriptovalute jedne za druge, a često i za dolare i druge nacionalne valute.

Često postavljana pitanja

 • Koliko je komplikovano otvoriti nalog za digitalni novčanik?

  Potrebno je da se prvo registrujete zatim i da odradite verifikaciju naloga kako biste imali pristup novčaniku na koji biste prebacili bitkoin ili drugu kriptovalutu, a nakon toga možete vršiti prodaju i isplata dinara na račun.

 • Šta je najvažnije kod berzanske trgovine kriptovalutama?

  Osoba koja želi da trguje kriptovalutama mora prvo da obezbedi određena sredstva na berzi, a pilikom trgovanja na berzi jako je bitno voditi računa i o uslovima korišćenja kao i o pravnoj regulativi, kako u zemlji onoga ko ulaže novac na berzu, tako i u zemlji u kojoj je sedište određene berze kako bi sesprečili pravni problemi koji mogu nastati prilikom podizanja novca sa berze.

 • Koji je najlakši način za dobijanje bitkoina?

  Zavisno od vaših očekivanja, bitkoin se može dobiti kupovinom na menjačnicama, zamenom za robu i usluge i rudarenjem novih bitkoina.

 • Da li u Srbiji postoji Zakon o kriptovalutama?

  Ministarstvo finansija RS objavilo je Nacrt zakona o digitalnoj imovini koji treba da reguliše digitalna imovinska prava, sa ciljem povećanja konkurentnosti, zaštite investitora, ali i sprečavanja prevara i najrazličitijih zloupotreba u ovoj oblasti.

U svakom trenutku možete dobiti dodatnu podršku predavača u okviru ekskluzivne zajednice namenjene svim polaznicima kursa.

Odaberite način plaćanja:

Plaćanje karticom i PayPal nalogom

Plaćanje putem naloga za uplatu

Utisci

Aleksandar sa ovim kursem pravi ozbiljnu bazu znanja

"Bilo da ste već u kripto svetu ili vam je potpuna nepoznanica, Aleksandar sa ovim kursem pravi ozbiljnu bazu znanja. On će vam pomoći da razumete zašto i kako je nastao bitkoin, šta je blokčein tehnologija koja nije rezervisana samo za kriptovalute, kao i kako da trgujete, kako da čuvate vaše kriptovalute ili jednostavno da se upoznate sa terminologijom bolje. Vrlo vešto kombinuje svoje bogato iskustvo sa akademskim znanjima i zanimljivostima, tako da ćete ovaj kurs želeti da preporučite svima - onima poput mene, koji žele da se profesionalno upuste u ovu oblast, ali i onima koji više ne žele da budu tihi dok prijatelji diskutuju o bitkoinu!"

Sonja Đurović